Warzywa - od nasiona po zbiory
Korzenie naszej rodzinnej firmy wywodzą się z gospodarstwa ogrodniczego. Od lat 60’ dostarczaliśmy ekologiczne warzywa (choć wtedy chyba tak się o nich jeszcze nie mówiło…?) do ośrodków wypoczynkowych w Jarosławcu, Ustce, Darłówku i Dąbkach. Gdy niemal 30 lat później zaczęliśmy rozwijać działalność turystyczną ogrodnictwo zeszło na dalszy plan. Jednak nie zaprzestaliśmy tradycyjnej działalności - kontynuujemy ją w małej skali, na potrzeby własnych obiektów.
Z naszych upraw
W dwóch gospodarstwach rolnych (Bobrowiczki k. Sławna i Pieńkowo k. Postomina) uprawiamy w całkowicie ekologiczny sposób warzywa: od nasionka, przez rozsady aż po zbiory. W ten sposób dostarczamy na nasze szwedzkie stoły przepyszne sałaty, szczypiorek, pomidory, ogórki, seler, pietruszkę… i wiele innych.
Na zdrowie!
W zgodzie z naturą
Stanowczo sprzeciwiamy się używania jajek z chowu klatkowego czy ściółkowego. To prawda, są najtańsze, ale nie usprawiedliwia to sposobu w jaki traktowane są kury w fermach. Na naszych stołach znajdziecie jajka wyłącznie klasy 1. (wolny wybieg) lub 0. (całkowicie ekologiczne). Miód na naszym stole pochodzi z dwóch lokalnych pasiek prowadzonych przez bartników-pasjonatów.
Przygotowujemy własne dżemy i konfitury - w 100% z owoców, bez sztucznych polepszaczy. Do niektórych używamy naturalnych pektyn. Są też konfitury, które przygotowujemy w sposób “staropolski”, przez kilka dni - na zmianę są smażone i leżakują, aby ich smak był jak najpełniejszy.
Poza znakomitymi mięsami i rybami na naszym bufecie zawsze znajdziecie dania wegańskie. Są naprawdę znakomite! Używamy najwyższej jakości składników uwielbianych przez wegan: od roślinnych majonezów, przez sery aż po… bekon. Zaskoczymy Cię jak pyszna może być kuchnia wegańska!